Zehirli Balon Balıkları Akdeniz’i Tehdit Ediyor
Akdeniz’de zehirli ve istilacı balon balıklarının popülasyonu hızla artıyor. İçerdiği tetrodotoksin adlı siyanürden daha tehlikeli toksin nedeniyle insan sağlığını tehdit eden balon balıkları, ekosistemde hızla yayılarak balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Denizlerde avcı konumuna gelen balon balığı, zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü olmasıyla dikkat çekiyor ve yavrulama dönemindeki balıklarla beslenerek hızla çoğalabiliyor.
5 YILDA 88 BİN 747 BALON BALIĞI AVLANDI
Balon balıkları çene yapısıyla metali bile koparabilme özelliğine sahip, bu da balıkçıların av gereçlerine zarar veriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020’de başlattığı balon balığı avcılığı desteklemesi sayesinde 5 yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı. Bu avcılık desteklemesi ile 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi.
Bakanlık tarafından karaya çıkarılması yasak olan balon balığı, amatör balıkçıların tekneyle açılarak ya da kıyıda yaptıkları avcılıkta oltaya takılabiliyor. Amatör balıkçılar balığı öldürüp denize atarak çoğalmasını engellemeye çalışıyor.
SAHİLLERDE ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Bu ölü balıklar dalgalarla sahile vurduktan sonra kıyıdan avlanan balıkçıların oltalarına takılarak çevre kirliliğine neden oluyor. Antalya sahillerinde çok sayıda ölü balon balığı bulundu. Bazı avcılar balıkları imha etmek yerine plajlarda gizleyerek çevre kirliliğine yol açtı. Plaj ziyaretçileri ve denize girenler duruma tepki gösterdi.
KIŞ AYLARINDA BİLE KIYILARDA GÖZLEMLENİYOR
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının kış aylarında bile kıyılarda görülebildiğini belirtiyor. Balıkçıların oltalarına sık sık takılan balon balıklarının kıyıya bırakılmaması gerektiğini vurguluyor. Antalya’da artık öncelikle balon balığı türlerinin yakalandığını söyleyen Gökoğlu, balıkların kıyıda bırakılmasının çevre ve insan sağlığına büyük tehlike oluşturabileceğine dikkat çekiyor.