İslam Memiş altın sahiplerine seslendi “24 saat içinde başlayacak hemen hazırlanın”

Türkiye’de toplumun hangi ekonomik sınıfına mensup olduğuna bakılmaksızın milyonlarca vatandaşın bir numaralı yatırım tercihi altın olmaya devam ediyor.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte uluslararası piyasalardaki daralmanın ardından küresel olarak altına yönelik ilgi yukarı çıkarken, geçtiğimiz haftalarda düşüşe geçen parite Orta Doğu’da yaşanan İsrail-Filistin gerilimi ile yeniden hareketlendi ve xauusd paritesi 1925 doların üzerine yerleşti.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından verilen faiz kararları ile son yıllarda büyük bir baskı altında tutulan altın için uzmanlar, gelecek ayların parlak olacağı görüşünde birleşiyor.

Türkiye’de emtia piyasaların kalbi olan Kapalıçarşı’nın nabzını tutan ve altın alanında en yetkin isimlerin başında gelen İslam Memiş’ten yatırımcılara yönelik hayati tavsiyeler geldi.

ALTINDA OLUŞAN KÖPÜK ÇOK GEÇMEDEN İNECEK

Eylül ayında yaşanan peş peşe düşüşlerin ardından ons altın fiyatlarının 1810 dolara kadar gerilemesinin sürpriz olduğunu belirten Memiş, haftalardır yaptığı “Bu seviyeler dip fiyat. Buradan sert yükseliş başlayacaktır” uyarılarının piyasalarda karşılık bulduğunu hatırlatarak, gelecek haftalarda neler yaşanacağını altın sahiplerine bir bir anlattı ve şu ifadeleri kullandı:

“Ekim ayının ilk günlerinde yaşanan kırılmalar, yatırımcıya çok büyük bir fırsat sunmuştu. Buradan alım yapanlar, hiç beklemeden büyük bir getiriyi cebine koydular ancak altın tarafında fırsat penceresi kapanmış değil.

Son günlerde Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ilerleyen haftalarda bir nebze daha sakinleşeceğini düşünüyorum. Özellikle ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamaları piyasaları dizginlemeyi başardı. Altın yaşadığı ani düşüşün ardından nasıl bir yukarı yönlü dengeleme yaşadıysa, son günlerde yaşanan yükseliş sonrasında da kar satışları gelecektir ve aşağı doğru bir fiyat dengelemesine gidilecektir.

Bu gelişmeler elinde emtia bulunanları korkutmasın. Varlık sahibiyseniz, sizin için bu fiyattan satış yapmak hiç mantıklı olmayacak. Çünkü buradan satılacak altını, ilerleyen haftalarda yerine koyma şansınız yok. Fiyatlar aşağı yönlü güncelleme yapacak olsa da, Kasım ayı ile birlikte yıl sonuna kadar altın tarafında sert bir yükseliş hareketi bizi bekliyor.

Her sert yükselişin, beraberinde bir dengelemesi olacaktır demiştik. Bu sürecin içerisine girmiş durumdayız ve altın için oldukça sıkıcı bir hafta yaşanabilir. 1910 dolar ile 1950 dolar seviyesine sıkışan bir ons göreceğiz bu hafta itibarıyla.

ABD tarafından yarın açıklanacak ekonomik verilerin sonucunda 1 Kasım’da Fed’in faiz kararının ne olacağını büyük ölçüde tahmin edebileceğiz. Bu da altın fiyatlarının nasıl bir yön izleyeceğini ortaya çıkaracak.

Biliyorsunuz, altın fiyatlarını dünya genelinde etkileyen 2 temel faktörden bir tanesi, ABD’deki faiz oranlarıdır. Doların değerini belirleyecek bu kararlar, haliyle ons altının da dolara göre değerlendiğini düşündüğümüzde doğrudan doğruya altın fiyatlarında da etkili olmakta. 2022 yılı altın için verimsiz geçmişti çünkü sıkı para politikaları ve devamlı bir faiz artırımı dalgasına maruz kalınması, muhtemel artışların tamamını baskıladı ancak artık kılıç, kınına sığmıyor.

2023’ün son düzlüğünde altın, bütün yatırım araçlarını sollayarak çok büyük bir kazanç sağlayacak ve yatırımcısının yüzünü güldürecek. Benim Ocak ayına girilirken 2000 dolar üstü beklentim güncelliğini korumaya devam ediyor.

YARIN AÇIKLANACAK VERİLER ALTININ KADERİNİ BELİRLEYECEK

Şu anda küresel ölçekte işlemler yapan büyük şirketler ve ülkelerin merkez bankaları dip fiyatlardan altın alma yarışına girmiş durumda. Çünkü gerçekten de son yükselişlere rağmen altının fiyatı, uzun vadeli düşünen yatırımcılar için çok ucuz kalmaya devam ediyor.

Bu nedenle yapılacak alımlar öncesinde piyasayı manipüle etmek isteyeceklerdir. Özellikle yarın açıklanacak verilere dikkat etmekte fayda var. Kapanış seansı öncesinde altın sahiplerini paniğe sürüklemek ve tuzağa çekmek isteyeceklerdir. Yaşanması muhtemel sert inişler, paniğe kapılan küçük yatırımcının elindeki avucundaki altını dip fiyattan satmasına yol açarken, milyarlarca dolarlık varlığı elinde bulunduranlar düşüşlerin ardından piyasadan yine ucuza altın toplayacaklar. O yüzden lütfen panik satışı yapmayın. Sakin kalın. Uzun vadeli düşünüyorsan, sabırlıysan, doları bırakıp emtialara girebilirsin ancak her düşüşte al-sat işine girersen, kar elde etmek mümkün değil.

BU YATIRIM ARACI ALTINI BİLE SOLLAYACAK

Dolar ya da altından daha cazip iki seçenek göze çarpıyor son günlerde. Gümüş ve Euro. Özellikle Avrupa Merkez Bankası”nın faiz artırımına geç başlaması ve piyasalara verilen sinyallere göre yıl sonuna kadar bu noktada devam edileceği, dolar endeksinin gerilerken Euro’nun daha da yukarı çekileceğine işaret ediyor. Şu anda 1.05-1.06 seviyesinde olan Euro/dolar muhtemel o ki yaz sonuna doğru 1.11-1.12 sınırına gelecektir. Yani elinizdeki dolardan kurtulup, Euro tarafına geçmek çok daha getirisi bol bir hareket olur.

Bunun yanı sıra gümüş noktasında da fırsatlar devam ediyor. Pek çok uluslararası finans kuruluşunun raporuna göre gümüşün ons fiyatı için sert yükseliş beklentisi mevcut. Şu andaki fiyatlar üzerinden gümüş için alım yapmak mükemmel bir fırsat sunuyor. Emtialar için yalnızca altına sabit kalmak, tabiri caizse bütün yumurtaları tek sepete koymak anlamsız. Evet, altın kazançlı olacaktır ancak belki de gümüş, getiri bakımından altını bile sollayacaktır. Çünkü son 2 yılda yüzde 800 dolaylarında değerlenmiş bir yatırım aracından bahsediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x